Ylös, ulos ja lenkille - 5 tärkeää vinkkiä aloittelevalle juoksijalle

21.07.2013 12:15 - Senni Loikala

Oletko päättänyt hankkia täydellisesti jalkoihisi sopivat juoksukengät ja aloittaa lenkkeilyharrastuksen? Fit Sugar -sivustolla kerrotaan vinkkejä, jotka jokaisen aloittelevan juoksijan olisi hyvä tietää.

Ennen kuin lähdet lenkkipolulle, on hyvä tietää muutama käytännön neuvo uuteen harrastukseesi.

1) Aloita harrastus kunnollesi sopivassa tahdissa. Ensimmäisillä juoksuretkillä ei kannata eksyä liian kauas tai pinkoa liian lujaa. Tällöin liika rasitus voi lamaannuttaa niin, että harrastus alkaa tuntua ikävältä. Myös loukkaantumisen riskit kasvavat.

Keskity mieluummin hengitykseen ja oikean juoksutyylin löytämiseen. Vasta kun olet tottunut siihen, mille juokseminen tuntuu kehossasi, on realistista tähdätä paremmaksi ja nopeammaksi juoksijaksi.

2) Lähde lenkkipolulle oikeaan aikaan. Omalla vireystilalla ja vuorokaudenajalla on juoksemisen kannalta suuri merkitys. Energisenä kilometritkin taittuvat kevyemmin. Jos olet työpäivän jälkeen uupunut, parempi ajankohta urheilulle voi olla aamulla. Itsellesi sopivan ajan lenkkeilyyn löydät kokeilemalla eri vuorokaudenaikoina juoksemista.

3) Syö oikein. Vatsa täynnä myös askeleet painavat enemmän. Lenkille kannattaa suunnata kaksi tai kolme tuntia aterian syömisen jälkeen. Jos ruokailusta on aikaa kauemmin, nauti pieni välipala puolta tuntia ennen kuin aloitat.

4) Aloita lenkki kevyesti. Heti kotiovelta ei kannata kiihdyttää täyteen vauhtiin, vaan lenkin aloittaminen rennosti on suositeltavaa. Kannattaa lämmitellä juoksemalla hitaanpuoleisesti muutaman minuutin ajan ennen kuin todella lisäät vauhtia.

5) Ole avoin uusille reiteille ja virikkeille. Saatat kyllästyä pian, jos tarvot aina saman reitin. Kokeile juoksemista uusissa paikoissa. Monet pääsevät myös oikeaan tunnelmaan musiikin avulla. Lataa siis puhelimeesi musiikkia, joka saa sinussa adrenaliinit virtaamaan.

Lähde: Fit Sugar

Kilpailut

Uusimmat