Kuva: Shutterstock

Miten tehdä onnistunut urahyppy? Katso 7 kohdan lista

24.08.2020 10:45 - Iiro Myllymäki

Omalle unelma-alalleen pystyy hyppäämään, jos on sinnikäs eikä pelkää epäonnistumisia.

Yhä useampi meistä miettii, millaista olisi hypätä jollekin aivan toiselle alalle. Urahypyn tekeminen voi muhia mielessä pitkään, ja sen tekeminen vaatii paljon uskallusta. Tietyillä askelmerkeillä urahypyn tekeminen muuttuu kuitenkin pelottavasta möröstä jännittäväksi haasteeksi. Duunitorin sisältöpäällikkö Vilma Komulainen antoi Voice.fi:lle muistilistan onnistuneen urahypyn tueksi.

1. Hyödynnä erilaista taustaasi

Urahypyn tekijä saattaa loikata uudenlaisen työn hakijaksi hyvinkin erilaiselta alalta. Tätä kannattaa käyttää hyväksi. Mieti, millä tavalla oma taustasi erottaa sinut muista työnhakijoista. CV:n teossa voit siirtää painopisteen työnantajien listauksesta siihen, että erittelet, millaista osaamista olet kartuttanut koulutuksessa, työelämässä ja muutenkin elämäsi aikana. Määritä itsellesi, mitkä ovat sellaisia taitojasi, jotka hyödyttävät sinua uudella alalla.

2. Verkot vesille

Verkostoitumisen merkitystä ei voi liikaa korostaa nykytyöelämässä. Nykyään verkostoitumista on helppo tehdä sosiaalisessa mediassa. Etsi Facebookista ja LinkedInistä ammatillisia verkostoja haluamaltasi alalta ja ala seurata kyseisen alan vaikuttajia Twitterissä ja osallistu heidän käymään keskusteluun. Verkostoituessasi saatat löytää itsellesi sopivan mentorin, jolta voit omaksua tärkeitä oppeja.

3. Kehitä itseäsi opiskelemalla

Vaatiiko haluamasi uusi ura tutkintoa? Tässä tapauksessa sinun tulee miettiä, miten tämänhetkinen elämäntilanteesi mahdollistaa opiskelun. Jos puolestaan alalle hakeutuminen ei vaadi virallista tutkintoa, kannattaa itseään silti kehittää kursseilla, koulutuksilla tai ihan vain lukemalla alaan liittyvää kirjallisuutta ja artikkeleita.

4. Sano unelmat ääneen

Kun uskallat sanoa omat uraunelmasi ääneen, asioita yleensä alkaa tapahtua. Kerro urahyppytoiveistasi perheellesi, ystävillesi ja someseuraajillesi. Koskaan ei voi tietää, jos heillä olisi heittää sinulle jokin kontakti, joka auttaa sinua eteenpäin.

5. Uskalla epäonnistua

Urahypyt vaativat rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta, ja matkan varrella saattaa tulla mutkia vastaan. Näistä ei tule lannistua, vaan nämä kannattaa nähdä kasvun paikkana. Urahypyn tekeminen saattaa vaatia monta yritystä ja epäonnistumista, mutta usko unelmiin kannattaa säilyttää.

6. Mieti taloudellista tilannettasi

Jos mahdollista, kerrytä itsellesi taloudellista puskuria ennen urahypyn tekemistä. Jos uusi ura ei urkenekaan käden käänteessä, on hyvä olla säästöjä turvana.

7. Anna itsellesi lupa muuttaa mieltä

Kun urahypyn on tehnyt, saattaa huomatakin, ettei uusi ura olekaan sitä, mitä sen ajatteli olevan. On annettava itselleen lupa muuttaa mieltä, jos tajuaa, ettei tämä ollutkaan itselleen sopiva juttu. Kannattaa kuitenkin olla myös kärsivällinen, jotta päätöstä ei tee liian hätiköidysti.

Miten päästä taidealalle?

Monet haaveilevat urasta taide- ja kulttuurialalla. Duunitorin työmarkkinoiden seurantatilastoista selviää, että viimeisimmän parin kuukauden aikana kulttuuri-, viihde- ja taidealojen työpaikkojen katselut ovat noin tuplaantuneet Duunitorin sivuilla. Toissa viikolla alan työilmoituksia luettiin sivuilta lähes 7000 kertaa, vaikka työpaikkoja oli nähtävillä vain 34. Sisältöpäällikkö Vilma Komulaisen mukaan kyseinen ala on siitä poikkeuksellinen, että siellä on paljon piilotyöpaikkoja, jotka eivät avoimissa työpaikkailmoituksissa näy.

- Taideala on siitä omanlaisensa, että siellä on paljon piilotyöpaikkoja. Työt vaihtavat omistajaa kontaktien ja verkostojen kautta, ja työnteko on projektiluontoista, Komulainen sanoo.

Musiikin tekijöille ja esittäjille järjestetään erilaisia kilpailuja, jotka edistävät ponnistamista omalle unelmauralle. Nyt on käynnistynyt haku ensimmäistä kertaa järjestettävään Unelmastudioon, minne voi lähettää oman biisinäytteensä. Kilpailussa musiikin alan ammattilaisista koostuva raati valitsee lähetetyistä kappaleista suosikkinsa, jotka pääsevät mukaan finaaliviikolle. Finaaliviikon aikana finalistikappaleet esitellään Radio Novan, Radio Cityn, SuomiRockin, Iskelmän ja Ysärin taajuuksilla 21.–24.9. Voittajan valinnassa valta on raadin lisäksi myös radiota kuuntelevalla yleisöllä. Unelmastudion voittaja selviää perjantaina 25.9.

Voittajalle palkintona on tiedossa henkilökohtainen sparraustuokio Bauer Median musiikkitiimin ja levy-yhtiö Warner Musicin kanssa. Lisäksi voittaja saa 1000 euron arvoisen lahjakortin, jolla voi edistää oman musiikkiunelmansa toteuttamista. Mukaan voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet musiikintekijät, joilla ei ole voimassa olevaa levytyssopimusta. Lisää Unelmastudiosta voit lukea tästä linkistä.

Lue myös: Hiipuuko keskittymisesi kotona? Nappaa parhaat vinkit etätöihin

Lue myös: Mitä kysyä työhaastattelijalta? 10 merkityksellistä ja vaikuttavaa kysymystä työnantajalle

Lähde: Duunitori

Voice.fi, Radio Nova, Radio City, SuomiRock, Iskelmä ja Ysäri kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat