Muodonmuutos osa 1: HALUAN OSTAA OIKEAT HOUSUT JA SE ON IHAN OK!

12.08.2019 08:00 - Emilia Liinpää

Vihdoinkin on aika aloittaa muodonmuutosprosessi tosissaan. Ennen häitä kiloja lähti about 12, joista muutama on hiipinyt kesän aikana takaisin. Tämä voi toki johtua holtittomasta pastan, jäätelön, pizzan ja muun roskaruoan suurkuluttamisesta – who knows! Mutta turha itkeä, kun jätökset ovat jo iskeneet ilmastointilaitteeseen.

Tästä aiheesta voisi jauhaa ummet ja lammet, mutta pidetään homma simppelinä. Olen koonnut ajatuksiani ja lähtökohtiani muodonmuutoksen aloittamiseen.

Historia

En ole ollut koskaan tyytyväinen kehooni. Olen halunnut laihduttaa jopa silloin, kun sellaiselle toiminnalle ei ole ollut tarvetta. Kun veljeni juoksenteli erilaisissa urheiluharrastuksissa, minä soitin pianoa ja ratsastin. Vaikka olen ehdottomasti sitä mieltä, että hyvä ratsastaja hallitsee kehonsa ja talliympäristössä kuluttaa valtavasti kaloreita, ei sitä voi verrata muihin urheilulajeihin, joiden kautta on mahdollista iskostaa urheilu luihin ja ytimiin.

Nuoresta asti olen verrannut itseäni muihin, enkä ole ymmärtänyt olevani sopiva juuri sellaisena kuin olen. En ole ollut alusta alkaen ylipainoinen, kilot kasaantuivat aikuisiällä. Olen ulospäinsuuntautunut ja melkoinen kainalopierukaveri, mutta klassinen epävarmuuden peittelijä. Nuorempana jostain syystä kehitin itselleni ajatuksen, jossa koin jatkuvasti olevani muita huonompi. Välttelin tilanteita, jossa minua voisi verrata joihinkin muihin fyysisesti ja pyrin elämässäni eteenpäin terävällä (aha, kuulemma vähemmän terävällä - puolison huomio) huumorilla ja verbaalisilla taidoilla. Kunhan hauskuutin muita, homma pysyi kasassa. Mitä vanhemmaksi tulin, sitä enemmän halusin korjata oloani ruoalla. Sehän ei toimi sitten laisinkaan.

Mittanauha käteen ja menox! (kuva: Unsplash)

Tilanne ei ollut velä kovin paha, mutta tuli kuitenkin hetki, jossa huonon parisuhteen jälkeen löysin voimaannuttavan ”independent woman” -vaiheen ja aloin pitämään itsestäni huolta. Treenasin ja söin vallan mainiosti, keho ja mieli kiittivät. Tässä vaiheessa päätin myös, ettei kukaan mies tule sekoittamaan uutta elämääni – keskityn vain itseeni. No kuinkas siinä kävikään, elämääni astelikin pian eräs setä (11 vuoden ikäero sallii setä-sanan käytön) ja elämäni meni hieman uusiksi. En ollut iskostanut vielä uutta elämäntapaani niin vahvasti, että se olisi selvinnyt rakkaushuuman aiheuttamat ”hällä väliä” -fiilikset.

Viimeisen 7 vuoden aikana olen kerännyt ylimääräisiä kiloja n. 30, suurimman osan viimeisen kolmen vuoden aikana. Olo on kutakuinkin ahdistava ja raskas, nyt viimeistään on aika toimia. Syitä kerääntymiseen löytyy varmasti paljon, mutta on turha katsella menneisyyteen. Nyt keskitymme tähän hetkeen.

Tähän me pyrimme (kuva: Unsplash)

Tavoitteet

En puhu nyt niistä itsestäänselvyyksistä, kuten ”lisää energiaa”, ”hyvää oloa” ja ”terveellistä elämää”. Sitähän me kaikki haluamme ja sen myös saamme hyviä valintoja tehdessämme. Minä puhun nyt niistä konkreettisista, pienistä asioista, joihin viitataan usein vasta edellä mainittujen jälkeen. Ne salaiset ja ei niin salaiset haaveet, joita ei ehkä kehtaa ääneen sanoa.

Haluan ostaa oikeat housut ja se on ihan ok. Haluan näyttää farkuissa hyvältä. Haluan löytää leukalinjan ilman contouringia. Haluan taipua monimutkaisiin jooga-asentoihin. Haluan haluta treenaamaan. Haluan kävellä korkokengillä. Haluan taas ratsastaa. Haluan pitää ruoanlaitosta. Haluan osata oikeat annoskoot. Haluan nauttia minulle tärkeistä asioista, kuten muodista. Haluan uskaltaa tehdä asioita, joita en ole aikaisemmin tehnyt. Haluan, ettei ruoka ole jatkuva synkkä pilvi ylläni. Haluan herätä aamulla ilman rusinanaamaa. Haluan vaikka mitä muuta!

Kyllä kunnon jiinssit ne naisen tiellä pitää (kuva: Unsplash)

En ole eilisen teeren tyttöjä, tiedän tasan tarkkaan, että kysymys on hyvin pitkälti pääkopasta ja hyvä olo kävelee käsi kädessä kaikkien tavoitteideni kanssa. Siihen tilaan päästäkseni tarvitsen muodonmuutoksen, sekä fyysisen, että henkisen. Tavoittelemme hyppyä noidankehään, jossa hyvä olo johtaa tekoihin, jotka taas johtavat siihen kuuluisaan hyvään oloon. Miten siihen päästään, se selvinnee matkan varrella.

Tätä odotan valtavasti (kuva: Unsplash)

Haluan tämän matkan aikana tuoda kuitenkin esille juurikin näitä pieniä, konkreettisia asioita, jotka motivoivat minua jatkamaan. En kerro teille, kuinka treenien jälkeen tuntui superhyvältä, tai kuinka vihersmoothie tekee hyvää suolistolle – te tiedätte nämä jo! Kerron teille, kuinka monta leukaa saan vedettyä nyt (se on muuten puhdas nolla!) ja kuinka monta kuukauden päästä. Kerron teille mitä siinä välissä tapahtui. Kerron teille mitä haluaisin pukea pikkujoulubileisiin ja selvitämme, onnistunko siinä. Vien teidät ensimmäisille farkkuostoksilleni ja demonstroin, kuinka ruoanlaittoa vihaava henkilö selviytyy päivittäisistä ruoka-askareista. En opeta teille mitään, sillä en tiedä mistään mitään. Kerron, kuvailen ja toivon sydämestäni, että inspiroin. Blogini ei muutu laihdutusblogiksi – ei huolta.

Kohta meikäkin taipuu kuten tämä random lady tässä (kuva: Unsplash)

Nyt voin vain onnistua. Ensinnäkin homma on julkista, toiseksi, aion hankkia apua matkalleni ja kolmanneksi, olen näin vanhemmiten oppinut ymmärtämään omat hyvät puoleni, jotka vain odottavat esilletuloansa. Melko buenot eväät muodonmuutokselle.  

Seuraavalla kerralla konkretiaa pöytään! Mikä on lähtötilanne ja mitkä ovat ensimmäiset askeleet? Here we go!

Ihanaa viikkoa, uskalla unelmoida! (Liian kliseistä? Entäs: ”Tartu hetkeen!”? vai sittenkin ”Usko itseesi!”?).

Ehkä ihan vaan hyvää maanantaita <3

- E

Seuraa blogia Bloglovin'issa ja Instassa!

Lue myös:

OMG 4x täydellinen pikkulaukku ja alekoodi teille!

Häämme Toscanassa - ihanat kuvat taianomaisesta viikonlopusta. Take me back!!

Häät ovat ohi ja minä haistelen tyhjennettyjä vesileluja.

Olipahan polttarit – kesti viikkoja toipua!

Ei kun nyt siis ihan oikeasti! Kokeilkaa tätä jälkkäriä, en ole ikinä syönyt mitään näin hyvää!

Puhutaan hetki kuolemasta – tämä on minun tarinani menetyksestä

Kommentoi