Kuva: Shutterstock

Haaveissa timmi kroppa? Personal trainer paljastaa 4 tärkeintä muistisääntöä

16.12.2018 08:15 - Karoliina Kotala

Viimeistään tammikuussa monen tavoitteena on päästä talven aikana kertyneistä kiloista eroon ennen kesää.

Vaikka timmi kroppa kuulostaakin hienolta, kehottaa Tanja Hinkkanen Do It Right! -yrityksestä pohtimaan tarkemmin omia motiiveja ja tavoitteita tarkemmin.

- Mieti ensiksi mitä timmi kroppa juuri sinulle tarkoittaa. Milloin olet tyytyväinen? Oletko tyytyväinen kehoosi kun saavutat tavoitteesi? Mikä silloin muuttuu? Oletko tällä hetkellä tyytymätön itseesi ja jos olet, niin miksi? Painaako mieltäsi jokin muu kuin ulkokuori ja haluatko muokata kehoasi jonkun muun kuin itsesi vuoksi? Näitä asioita kannattaa pohtia, Hinkkanen opastaa.

Personal trainerin mukaan terveet elämäntavat ovat aina hieno asia ja terveyteen ja hyvinvointiin kannattaa ehdottomasti panostaa. Tarjolla on toinen toistaan erikoisempia pikadieettejä, mutta niiden sijaan Hinkkanen kehottaa muistamaan neljä tärkeintä ohjetta:

Kuurit ja dieetit eivät ole ratkaisu

Niiden avulla voit saada jonkun kilon karisemaan, mutta jos haluat pysyviä muutoksia, sinun täytyy muuttaa elämäntapojasi pysyvästi. Parhaiten onnistut, kun teet pieniä muutoksia, joista pidät kiinni. Päätä myös heti alkuun, ettei nyt ole kyse mistään dieetistä.

Aloita ravinnosta

Älä tiputa kaloreiden määrää liian paljon, siinä monella menee heti pieleen. Liian pieni energiamäärä tekee väsyneeksi, saa tekemään huonoja valintoja, kuten himoitsemaan kaikkea epäterveellistä ja lopulta aineenvaihduntasikin saattaa kärsiä. Yleensä noin 500 kilokalorin energiavaje päivässä on sopiva.

- Muista myös hyvä ateriarytmi. Kun syöt neljän tunnin välein, pysyt virkeänä, kylläisenä, teet parempia ruokavalintoja ja jaksat treenatakin.

Hinkkanen kehottaa tarkistamaan myös ateriasisällöt. Varmista, että saat tarpeeksi proteiinia, hyviä hiilihydraatteja ja rasvaa. Tarvittaessa pyydä apua ammattilaiselta.

Nuku tarpeeksi

Suositus on nukkua öisin 7,5 tuntia, toteutuuko se sinulla? Jos nukut liian vähän, voi laihtuminen olla mahdotonta. Liian vähäinen uni sekoittaa hormonitasapainoa ja vaikuttaa jaksamiseen. Väsyneenä taas ei ole järkevää treenata ja sorrut todennäköisemmin huonoihin ateriavalintoihin.

Liiku

Löydä itsellesi harrastus, josta nautit.

- Jos timmi kroppa tarkoittaa sinulle pientä rasvaprosenttia ja lihaksia, niin suosittelen kuntosalitreeniä. Tarvittaessa ota itsellesi valmentaja tarkastamaan tekniikat kuntoon ja antamaan lisämotivaatiota. Äläkä unohda kehonhuoltoa ja palautumista, Hinkkanen neuvoo.

Lue myös: Hiki virtaamaan: Personal trainer opastaa 15 minuutin tehotreenin, jonka voit tehdä vaikka kotona

Kilpailut

Uusimmat