Harkitsetko juoksuharrastusta? 6 vinkkiä, joilla pääset alkuun

24.03.2014 19:45 - Katariina Näreaho

Kesä on tulossa kovaa vauhtia ja yhä useampi hakee apua painonpudotukseen lenkkeilystä. Näillä vinkeillä jokaisen aloittelijan pitäisi päästä hyvään vauhtiin uuden harrastuksensa kanssa.

Kokosimme yhteen listan vinkkejä, joiden avulla juoksuharrastuksen voi aloittaa helposti ja vaivattomasti.

1. Aloita rauhallisesti

Älä lähde soitellen sotaan, vaan aloita juoksu-urasi varovaisesti. Jos olet tottunut kävelemään, sisällytä lenkkeihisi pikkuhiljaa juoksuosuuksia. Kun kestävyytesi paranee, voit sitä mukaa myös pidentää juostavia matkoja. Muista myös lämmitellä hyvin ennen jokaista lenkkiä!

Lue myös: Helppo treeniohjelma - juoksijaksi kahdeksassa viikossa

2. Hanki laadukkaat välineet

Juoksu on ennen kaikkea välineurheilua. Panosta siis juoksuvaatteisiin ja etenkin kenkiin. Nykypäivänä valinnanvaraa riittää, joten kävele urheiluliikkeeseen ja kerro, mitä etsit. Myyjä auttaa varmasti mielellään löytämään sinulle sopivimmat välineet.

Lue myös: Nämä asiat tulisi ottaa huomioon juoksuvarusteissa

3. Vältä tylsistyminen

Juokseminen voi tuntua joskus yksitoikkoiselta, mutta oikealla musiikilla, reittivalinnoilla ja mielikuvituksella saat pidettyä lenkkisi mielenkiintoisena. Vaihtele siis lenkkimaastoasi ja -reittiäsi, lataa musiikkisoittimeesi uusia kappaleita ja sisällytä juoksuusi erilaisia lihaskuntoliikkeitä.

Lue myös: Veikö talvi juoksuhalut?

4. Aseta tavoitteita

Tavoitteiden avulla pystyt seuraamaan kehitystäsi ja motivoimaan itseäsi. Aseta itsellesi useampi pieni tavoite ja yksi suuri tavoite. Aloita esimerkiksi kahden ja viiden kilometrien yhtämittaisilla juoksulenkillä ja tähtää lopulta puolimaratonin kautta maratoniin. Kun yksi tavoite on saavutettu, olet entistä motivoituneempi kohtaamaan seuraavan haasteen.

Lue myös: Lenkkeiletkö väärin? Vältä nämä virheet juoksun aikana

5. Voimaharjoittele

Jotta pystyisit kehittymään juoksijana, on sinun tehtävä muutakin kuin juostava. Kokeile pitkiä kävelylenkkejä, kuntosaliharjoitteluja ja joogaa. Mitä monipuolisemmin liikut sen parempia tuloksia saat juoksijana.

Lue myös: Lisää tehoa juoksuharrastukseen

6. Venyttele oikein

Ensimmäisten juoksulenkkien jälkeen lihakset kipeytyvät varmasti. Jotta kipu ja rasitusvammat pysyisivät loitolla, on hyvä venytellä säännöllisesti. Älä koskaan venyttele ennen treeniä vaan aina lenkin jälkeen. 5-10 minuutin pikavenyttely riittää heti juoksun päätyttyä. Syvävenyttely on kuitenkin parasta suorittaa vasta pari tuntia rasituksen jälkeen. Muista venytellä myös varpaasi ja jalkapohjasi.

Lue myös: 9 faktaa venyttelystä ja sen tärkeydestä

Lähde: Fitsugar.com

Kilpailut

Uusimmat