Jopa kirjat kiellettyjä? Asiat, jotka kannattaisi pitää pois sängystä

16.12.2014 23:15 - Linda Arponen

Jos haluaa nukkua paremmin, pitäisi sängystä poistaa kaikki ylimääräiset ärsykkeet.

Hyvät yöunet ovat tärkeät terveydelle. Jos sängyssäsi kuitenkin vilisee sinne kuulumattomia asioita, voivat myös unet häiriintyä.

Yritä pitää siis seuraavat asiat poissa sängystäsi, mikäli haluat rauhalliset yöunet:

Puhelin

Itse asiassa sänkyyn ei pitäisi ottaa mukaansa mitään elektroniikkaa. Joten puhelimen lisäksi läppärit ja tabletit kannattaa pitää poissa sängystä. Näin siksi, että niiden valo voi häiritä unensaantia. Jos puhelimeen tulee lisäksi ilmoituksia yön aikana, saatat herätä niiden aiheuttamiin piippauksiin ja tärinöihin.

Lemmikki

Erään tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka nukkuvat kissansa tai koiransa kanssa, heräävät todennäköisesti ainakin kerran yössä lemmikkinsä vuoksi. Kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista ihmisistä myönsi lisäksi nukkuvansa ylipäätään huonommin silloin, kun heillä on lemmikki vieressään. Univaikeuksien lisäksi lemmikkien likaisuus voi olla häiriötekijä, sillä ne voivat tuoda sänkyyn mukanaan karvoja, pölyä ja hilsettä. Lopputuloksena yö voi mennä aivastellessa.

Äänekäs unikaveri

Et luultavasti halua heittää puolisoasi pois sängystä, mutta jos hän esimerkiksi kuorsaa, voi se vaikuttaa uneesi. Jos tästä muodostuu ongelma, kannattaa pohtia erillisten sänkyjen hankintaa.

Lapsi

Jos päästät lapsesi yöllä viereesi, voit joutua heittämään hyvästit yöunillesi. Vauvan kanssa nukkuminen voi olla lisäksi vaarallista lapselle.

Ruoka

Ajatus sängyssä syömisestä voi olla mukava, vaikka se on oikeastaan aika inhottavaa. Muruset sängyssä tuntuvat ikävältä nukkuessa ja ne voivat lisäksi vetää erilaisia ötököitä puoleensa. Muista syödä siis muualla kuin makuuhuoneessa ja vaihda lakanat tarpeeksi usein.

Käsilaukku

Käsilaukun heittäminen sängylle kotiin tullessa voi olla tapa, josta kannattaisi kuitenkin luopua. Erään tutkimuksen mukaan käsilaukku on nimittäin yksi likaisimmista asioista, jonka omistat. Käsilaukku voi olla jopa saastaisempi kuin wc-istuin. Pidä siis laukku kaukana sängystä ja puhdista se säännöllisesti pyyhkimällä.

Kirja

Jopa lukeminen voi häiritä unirytmiä. Tämä johtuu siitä, että kaikki keskittymistä vaativa tekeminen, kuten lukeminen, tv:n katselu ja ristikoiden ratkominen, ennen nukkumaanmenoa, voi häiritä unensaantia.

Lue myös: Nukkuminen kannattaa - unettomuus voi tehdä sinusta tyhmemmän

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat