Ahdistaako nukkuminen? 4 yllättävää syytä painajaisiin

11.01.2015 21:15 - Linda Arponen

Se, mitä pistät suuhusi, saattaa vaikuttaa unenlaatuusi.

Kaikki tietävät, että kauhuelokuvan katselun jälkeen nukkumaan meneminen voi tuntua pelottavalta. Jos et ole kuitenkaan katsonut mitään pelkoa aiheuttavaa, mutta näet silti painajaisia, saatat turhautua.

Totuus on, että muutkin, kuin näkemäsi asiat voivat vaikuttaa uniisi. Tällaisia ovat esimerkiksi jotkin asiat, joita pistät suuhusi. Alla on muutama esimerkki tällaisista asioista.

Tuliset ruoat

Mikä tahansa syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa lisää aivojen toimintaa ja pistää eloa uniin ja painajaisiin. Ruoat, jotka aiheuttavat ruoansulatushäiriöitä, kuten tuliset ruoat, sekoittavat pakkaa vielä enemmän. Tutkimusten mukaan tulinen ruoka nostaa myös kehon lämpötilaa, mikä häiritsee unta ja vaikuttaa negatiivisesti uniin.

Rasvaiset roskaruoat

Ruoat, joilla kestää kauan sulaa, kuten liha ja maitotuotteet, lisäävät myös painajaisia. Varo erityisesti juustoa. Jäätelön ja muiden rasvaisten herkkujen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa laittaa aivoaallot liikkeelle. Rasvaisia ruokia ei pidä vältellä kuitenkaan vain illalla, sillä tutkimusten mukaan koko päivän aikana syödyt rasvaiset ruoat voivat lisätä painajaisten määrää.

Pillerit

Lääkkeet, jotka muokkaavat aivojen kemikaaleja, kuten huumausaineet ja mielialalääkkeet, lisäävät todistetusti painajaisten määrää joillakin ihmisillä. Erityisesti SSRI-lääkkeet (selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä), joita käytetään yleensä masennuksen hoitoon, vaikuttavat tutkitusti REM-uneen tehden niistä voimakkaampia ja painajaisherkempiä.

Lisäravinteet

Tutkimuksissa on myös havaittu, että liika B6-vitamiinin määrä kehossa voi aiheuttaa vilkkaita unia. Koska B6 liittyy prosessiin, joka muokkaa syömämme aminohapot osaksi aivojen välittäjäaineita, jotka vaikuttavat uniimme, voi olla, että syömäsi B6-vitamiinit voivat olla myös syyllisiä painajaisiin.

Olemme kertoneet aiemmin, mistä yleiset painajaiset kertovat. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Byrdie

Kilpailut

Uusimmat