Suurimmat virheet, joihin juoksijat syyllistyvät - lue ja ota opiksi

27.08.2014 16:30 - Katariina Näreaho

Juoksijan on hyvä pitää mielessään muutama asia, jotta harrastuksestaan saa kaikki hyödyt irti parhaalla mahdollisella tavalla.

Fitsugar-kokosi 10 yleistä virhettä, joihin moni lenkkeilijä sortuu. Nämä kommellukset välttämällä, jokainen juoksija pääsee kehittymään entistä paremmaksi ja saa lenkeistään kaiken mahdollisen irti.

10 virhettä, joihin juoksijat sortuvat:

1. Yksi ja sama reitti

On hyvä vaihdella juoksureittejä, sillä ne tuovat mukavaa vaihtelua. Sen lisäksi, että vältät tylsistymisen, saat enemmän erilaista liikuntaa kehollesi. Kun juokset perinteisen 10 kilometrin asfalttitie-lenkkisi lisäksi metsässä tai pururadalla, rasitat kehoasi monella eri tavalla.

2. Puutteellinen tankkaus

Ennen juoksulenkkiä on hyvä tankata elimistöön hieman polttoainetta: ruokaa ja vettä. Jos olet lähdössä pidemmälle lenkille, on se ajoitettava 2-3 tunnin päähän syömisestä tai haukkaa kevyt hiilihydraatti- ja proteiinipitoinen välipala puoli tuntia ennen juoksua. Juo myös vettä ennen lenkkiä ja mahdollisesti myös sen aikana.

3. Lämmittelyn väliin jättäminen

Riittävä lämmittely on kaikessa liikunnassa kaiken a ja o. Jos aloitat juoksusi kylmiltään, riskeeraat lihaksesi ja nivelesi vammoille. Viiden minuutin reipas kävely tai kevyt hölkkä riittää hyvin.

4. Loppuverryttelyn väliin jättäminen

Kuten alkulämmittely, myös loppuverryttely on tärkeä tehdä. Hiljennä lenkin jälkeen vauhtia ja köpöttele viitisen minuuttia palauttavaa hölkkää. Muista myös pikaiset venyttelyt, jotta lihaksesi pääsevät palautumaan nopeammin. Vältyt myös seuraavan päivän jomottavalta kivulta.

5. Väärä asento

Pistä merkille, missä asennossa juokset. Korjaa välillä asentoasi oikeaan suuntaan: hyvä ryhti, katse eteen, olkapäät takana rentoina, selkä suorassa, lantio ylhäällä ja vatsa tiukkana. Lisää vinkkejä juoksuasentoon voit lukea täältä.

6. Löysäily

Jotta kehittyisit juoksijana paremmaksi, on sinun jätettävä löysäily ja haastettava itseäsi. Tee välillä intervalliharjoituksia ja tempotreenejä.

7. Huonot välineet

Juoksu jos mikä on välineurheilua. Sinun kannattaa satsata hyviin lenkkitossuihin ja ulkoiluvaatteisiin. Puuvillaisessa t-paidassa ja verkkareissa juokseminen voivat sopia sunnuntaikävelijöille, mutta tosiharrastajille ne eivät riitä. Lisää juoksuvarusteista voit lukea täältä.

8. Liika rehkiminen

On hyvä haastaa itseään, mutta rajansa kaikella. Aloita juoksuharrastus maltillisesti, sillä vie aikaa, ennen kuin sinusta voi tulla maratoonari. Pidä siis tavoitteesi realistisina, äläkä hätäile. Muuten loukkaat itsesi.

9. Liian pitkät askeleet

Jos otat juoksussasi liian pitkiä harppauksia, rasitat itseäsi liikaa ja väsyt nopeammin. Yksi suurimmista virheistä onkin juosta harppomalla, vaikka tosiasiassa pienet askelet ovat parempia. Ne myös rasittavat niveliäsi vähemmän.

10. Epäjohdonmukaisuus

Moni aloittaa juoksuharrastuksen, mutta lopettaa sen parissa viikossa. Kärsivällisyys ei riitä ja tuloksia halutaan liian nopeasti. Juokseminen rasittaa lihaksia ja niveliä, eikä tunnu mukavalta. Tämä johtuu yleensä siitä, että harrastus aloitetaan liian nopealla tahdilla. Tärkeintä olisi ottaa pieniä askelia ja lisätä vauhtia ja matkaa pikkuhiljaa. Näin juoksuun totutaan ja se tuntuu mukavammalta. Ole siis johdonmukainen ja aloita viikottaisilla kävely- tai hölkkätreeneillä. Lähde lenkille, vaikka väsymys painaisikin. Vain harjoittelemalla kehityt.

Lähde: Fitsugar

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat