Roskaruoka ärsyttää ja suklaa väsyttää: Tiedätkö, miten eri ruoat vaikuttavat mielialaasi?

22.09.2014 20:22 - Susanna Karttunen

Tietyt ruoka-aineet voivat saada olon vihaiseksi tai lisätä iloisuuden tunnetta. Valikoimalla lautaselleen oikeita asioita, voit parantaa oloasi huomattavasti.

Kiinnitämme usein ruokavalinnoissamme huomiota siihen, miten ateriamme vaikuttaa painoomme. Vähemmälle huomiolle kuitenkin jää se, miten ruoka vaikuttaa tunteisiimme. Asiantuntija kertoo, miten ruokavalinnat vaikuttavat mielialaamme.

Viha

Makeiden herkkujen syöminen saa hetkellisesti aikaan energisen olon, mutta hetken päästä verensokeriarvot romahtavat todella alas. Tällöin olo saattaa olla unelias, veltto ja nälkäinen. Ei siis ole epätavallista, jos riita saa alkunsa, kun verensokeriarvot ovat alhaalla.

Ärtyisyys

Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan transrasvat voivat saada aikaan äksyn olon. Esimerkiksi prosessoiduissa ja roskaruoissa olevien transrasvojen syöminen on selvästi yhteydessä lisääntyneeseen aggressioon ja ärsyyntyneisyyteen.

Väsymys

Illalla voi saada nukahdettua paremmin, kun syö iltapalaksi tryptofaania sisältäviä ruokia. Tätä aminohappoa löytyy esimerkiksi kaurasta, banaanista, kanasta, munista, pähkinöistä sekä tonnikalasta. Myös maitotuotteilla ja suklaalla on sama vaikutus.

Ilo

On tutkitusti todistettu, että omega-rasvahappojen riittävä saanti auttaa pitämään mielen iloisempana. Syö siis enemmän kalaa ja mereneläviä, jos haluat pitää mielesi pirteämpänä.

Stressi

Kofeiini voi auttaa vähentämään stressiä kohtuudella käytettynä. Vaikka kahvin ja teen kuluttaminen voi auttaa jaksamisessa. Todella uupunutta oloa kofeiini saattaa vain pahentaa ja lisätä.

Uutisoimme aiemmin siitä, miten pääsee eroon lohtusyömisestä. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat