Selviydy työpäivästä ilman kofeiinia – 9 virkistävää vinkkiä

17.12.2014 16:15 - Linda Arponen

On tavallista, että työpäivän aikana voi alkaa nukuttamaan, mutta onneksi kahvi ei ole ainoa ratkaisu asiaan.

Kaikki tietävät, kuinka kurja on se tunne, kun lounaan jälkeen väsymys iskee, mutta töitä pitäisi silti jaksaa tehdä.

Useilla työpaikoilla ihmiset suuntaavat tässä tilanteessa kahvinkeittimelle, mutta mitä jos kahvia ei teekään mieli? Hätä ei ole tämän näköinen, sillä kehoon on mahdollista saada lisää energiaa ilman kofeiiniakin.

Kun seuraavan kerran väsymys iskee työpäiväsi aikana, kokeile tehdä vaikkapa jotakin seuraavista asioista:

Nuuhki sitrushedelmiä

Aromaterapiatutkimuksen mukaan pelkkä sitruksen nuuhkaisu voi stimuloida mielemme kirkkaaksi ja kohottaa mielialaamme iltapäiväväsymyksen keskellä. Voit kuoria itsellesi esimerkiksi appelsiinin, jolla on stressiä lievittäviä ominaisuuksia. Saat lisäksi samaan aikaan hyvän annoksen C-vitamiinia.

Mene kävelylle

Ulkoilmalla on tunnetusti virkistäviä vaikutuksia. Tutkimusten mukaan kävely voi myös parantaa keskittymiskykyä, vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Ulkona liikkumisella on myös pitkäaikaisia vaikutuksia; se voi tutkitusti vähentää masennusta ja parantaa mielenterveyttä.

Hölkkää portaissa

Porrasjuoksu on yksi parhaista keinoista saada verenkierto ja aivot liikkeelle. Vaikka hölkkä ei kestäisikään pitkään, vapauttaa se silti endofiineja ja voi tehdä sinusta tuotteliaamman. Lisäksi juoksulla on toki myös fyysisiä etuja.

Ota torkut

Jos mahdollista, kannattaa kokeilla päiväunten nukkumista. Pelkät 20 minuutin torkut voivat lisätä valppautta, tuottavuutta ja luovuutta. Palaat päiväunten jälkeen töihin entistä energisempänä.

Kokeile nopeaa ajattelua

Vaikka väsyneenä ajattelu tuntuu viimeiseltä asialta, jota haluaisi tehdä, voivat nopeat päätökset kohottaa tutkimuksen mukaan energiatasoja.

Kuuntele musiikkia

Laita kuulokkeet korville hetkeksi, sillä musiikki voi parantaa mieltäsi ja antaa sinulle mahdollisuuden pikaiseen pakoon arjesta. Keskity siis rytmiin ja palaa vähän ajan päästä takaisin töihisi virkistyneenä ja valmiina tarttumaan seuraavaan tehtävään.

Nesteytä

Vaikka limupullo saattaa näyttää houkuttelevalta, ei siitä välttämättä ole apua energiatasoillesi, jos kehosi on kuiva. Tutkimuksen mukaan pienikin nestehukka voi aiheuttaa väsymystä. Aseta siis vesipullo pöydällesi ja muista juoda siitä pitkin päivää.

Istu suorassa

Älä loju tuolillasi, sillä se tekee sinut entistä väsyneemmäksi. Aseta siis tuoli hyvin ja istu suorassa, sillä tutkimuksen mukaan oikea asento voi lisätä energiaa ja parantaa jopa itseluottamusta.

Katso eläinkuvia

Erään japanilaisen tutkimuksen mukaan söpöjen eläinkuvien lyhytaikainen katselu voi parantaa mielialaa ja tehdä ihmisestä jopa tuotteliaamman. Älä jää kuitenkaan kuvien lumoihin liian pitkäksi aikaa, vaan muista palata myös takaisin oikeisiin työtehtäviisi.

Lue myös: Tutkijat selvittivät parhaat keinot hoitaa väsymystä - katso ja ylläty

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat