Syötkö suklaata suruun ja karkkia kiireeseen? 3 keinoa lopettaa tunnesyöminen

23.04.2015 14:15 - Tiina Svensk

Napostelu pitkin päivää tai suruun syöminen voivat olla opittuja tapoja. Tunnesyömisen takana on monia syitä, jotka tiedostamalla tavasta eroon pääseminen voi helpottua.  

Oletko stressaantuneena jatkuvasti nälkäinen? Syötkö suruusi suklaata ja jäätelöä sohvan nurkassa tai jätätkö kiireisenä lounaan kokonaan syömättä? Tunnesyömistä on monenlaista, mutta yleensä tapa ottaa vallan, kun haluat harhauttaa itsesi huolilta ja ongelmilta.

Syöt, kun sinulla on liikaa töitä

Söit juuri lounasta, mutta napostelet jatkuvasti deadlinen lähestyessä - kuulostaako tutulta? Siihen on syynsä. Syöminen on eräänlainen viivyttämistaktiikka, joka siirtää työntekoa myöhemmäksi. Jos "to-do" -listasi on kilometrien mittainen, oman ajan löytäminen saattaa olla haastavaa. Silloin on helppo turvautua ruokaan, joka tuo nopeasti mielihyvää. Jos aikaa rentoutumiselle ja omalle hyvinvoinnille ei löydy, ruoka tuo hyvän mielen helpommin.

Mitä tehdä?

Loppujen lopuksi ruokaan turvautuminen ei paranna tilannetta, sillä työt on kuitenkin tehtävä. Sen sijaan, että napostelisit, pysähdy hetkeksi hengittämään. Hetkessä läsnä oleminen kuulostaa liian yksinkertaiselta ollakseen totta, mutta se voi olla tehokas keino, jonka avulla keskittyä hetkeen ja harhauttaa ajatukset tunnesyömisestä. Voi olla, että jo muutaman syvän hengityksen jälkeen tunnet olosi paremmaksi ja tartut keskeneräiseen projektiisi ruuan sijasta.

Syöt, kun sinulla on ihmissuhdeongelmia

Erosit juuri poikaystävästäsi, riitelet jälleen kerran perheenjäsenesi kanssa... Mikä tahansa ryppy ihmissuhteissa onkaan, tuntuu helpommalta turvautua ruokaan kuin kohdata ongelma. Syötkö valtavan annoksen jäätelöä, ja keskityt siihen tunteittesi sijaan?

Mitä tehdä?

Lopulta tunteet on kuitenkin kohdattava ja tunnistettava. Sen sijaan että tarttuisit karkkipussiin, ota käsiisi vihko ja kirjoita ajatuksistasi tai soita ystävällesi. Ongelmat kannattaa käsitellä rohkeasti.

Et syö, kun stressaat

Jotkut menettävät ruokahalunsa stressaantuneina ja käyttävät syömättömyyttä häiriötekijänä. Mutta keskittyessäsi syömättömyyteen, keskityt silti ruokaan. Kun käytät energiaasi syömisen rajoittamiseen, viet samalla energiaa kaikelta, mikä aiheuttaa sinulle stressiä.

Mitä tehdä?

Jos et tunne näläntunnetta, se saattaa vain olla kehosi tapa reagoida stressiin. Mutta jos aktiivisesti yrität vältellä ruokaa stressaantuneena, ongelma voi olla psykologinen. Sen sijaan, että luokittelisit ruuat "hyviksi" tai "pahoiksi", kannattaa antaa hieman periksi ja sallia itselleen jotain, mitä mieli tekee. Ruuasta ei kannata tehdä vihollista.


Lue myös: Ei saa olla! Mutta lohtusyöminen on turhaa

Lähde: Fitmagazine

Kilpailut

Uusimmat