Autolla Italiaan osa 1: saksalainen vessashokki ja meikäläisen väärät uskomukset

03.04.2019 11:20 - Emilia Liinpää

Ja niin he lähtivät matkaan! Parisuhde meinasi kariutua jo matkalla Helsingistä Turkuun, joten lähtökohdat olivat ainakin kunnossa. Kaikesta kinastelusta ja ”pysäytä auto, mä lähden menee” -uhkailuista huolimatta selvisimme laivaan ajoissa ja nautimme jopa romanttisen laivaillallisen pallomeren välittömässä läheisyydessä.

(Reitti: Helsinki-Turku-Tukholma-Hampuri)

Lähdimme matkaan siis Turusta laivalla kohti Tukholmaa ja yövyimme hytissä ensimmäistä kertaa sitten abivuosien (puolisolla se oli siihen aikaan, kun laivat kulkivat vielä käsin lapioitavalla hiilivoimalla). Ehdottomasti upein hetki laivalla oli herätä aamulla hieman viiden jälkeen ja katsella aamuisessa valossa paistattelevia lukaaleja, joita Tukholman saaristo on pullollaan. Taianomainen ja utuinen aamu!

Udut ja taiat sikseen, kellon lähestyessä puoli seitsemää laivalta poistuttiin ripeästi kohti ruotsalaisia maanteitä. Aamupalaksi nautimme paikallisen huoltoaseman pihalla Viking Gracelta hankittujen aamiaispussukoiden sisällöt (kuin kouluretkellä konsanaan!) ja pesetimme auton silmiinpistävän puhtaaksi. Olimme valmiita seikkailuun, jos ei muuten niin ainakin kiiltävällä autolla.

Tukholmasta Hampuriin on pitkä matka, siitä ei pääse mihinkään. Kaksi viimeistä tuntia 14 tunnin kokonaismatkasta oli täyttä tuskaa. Halusin repiä silmät päästäni ja jättäytyä tienvarteen nukkumaan ja syömään säilykeruokaa – vaikka ikiajoiksi. Ainoa pelastuksemme oli jumalainen Auta Antti! -podcast, jonka avulla jaksoimme painaa Hampuriin asti.

Matkan varrella teimme pysähdyksiä, kävimme vähän ostoksilla, vedimme ruotsalaiset lihapullat ja ihailimme tanskalaisia siltoja, eli leppoisasti kuitenkin. Saksan rajalla rupesin jännittämään autobahnalla ajamista, sillä olin kuullut hurjia tarinoita vierestä suhaavista paikallisista. Olin varma, että joudumme ongelmiin uskollisen, mutta pienen autoystävämme kanssa (Toyota Yaris Hybrid <3).

Mitä vielä! Saksalainen autoilukulttuuri on täyttä kultaa, järkevää, tehokasta ja selkeää. Hitaat kulkevat omaa polkuaan ja suhailijat painelevat miten painelevat. Itse vietimme suurimmat osat ajasta oikeimman puoleisella kaistalla, sillä 140 km/h vauhti ei riittänyt alkuunkaan vasemmalle kaistalle. Ensimmäinen väärä uskomus siis kumottu!

Toinen Saksassa yllättänyt asia oli vessat. Ette voi uskoa minkälaisia vessakokemuksia sain matkalta. Hämärinkin rekkaparkki omasi upeat, hygienisen kliiniset vessat, joista ei nykyaikaista tekniikkaa puuttunut. Eräs vessareissu oli tajunnanräjäyttävä, sillä jäin tuijottamaan haltioituneena itsestään puhdistuvaa vessan istuinrengasta. Kuinka nerokasta! Rengas lähti pyörimään itsestään ja se desinfiointui pöntön selkänojasta ilmestyvällä ”ulokkeella”. No nyt oli taas maailmanluokan aihe, mutta oikeasti, käykää itse katsomassa!

Kolmas väärän uskomuksen uhri oli itse Hampuri, ensimmäinen virallinen pysähdyspaikkamme. Mielikuva Hampurista oli melko tylsä, mutta olin myös tässä täysin väärässä, päivän oleskelun perusteella Hampuri vaikutti erittäin mielenkiintoiselta kaupungilta. HafenCity, jossa yövyimme, oli vasta rakenteilla oleva alue, joka huokui industrial -tyyliä.

Kirsikkana kakun päällä oli AIVAN KÄSITTÄMÄTTÖMÄN IHANA sisustusliike Die Wäscherei. Liikettä ei voi edes sanoin kuivailla, sieltä löytyi siis aivan kaikki, mitä voit kämppääsi tarvita. Meillekin tarttui pari hauskaa juttua mukaan. Jos päädyt koskaan Hampuriin, mene tänne!

Ja sitten viimeinen asia mistä olin väärässä: se kuuluisa miniatyyrimuseo. Oli elämäni paras päätös lähteä puolison kanssa kahdeksalta aamulla katsomaan minimaailmoja. Ne olivat niin upeasti tehtyjä, että kuvittelin niiden olevan oikeita. Jopa minilentokentälle lensi lentokoneita!

Matkan ensimmäisen osan tärpit pähkinänkuoressa:

Pilko matka Tukholmasta Hampuriin kahteen osaan.

Käy Saksassa valtatien varrella vessassa, et tule pettymään!

Autobahnat eivät ole niin pelottavia mitä voisi luulla.

Die Wäscherei ja miniatyyrimuseo ovat must juttuja Hampurissa.

Näillä eväillä kohti seuraavia seikkailuja, katsotaan miten matka jatkuu!

Ihanaa viikkoa kaikille!

- E

Seuraa blogia Bloglovin'issa ja Instassa!

Lue myös:

Hups, tästä tulikin katastrofi! Lue ohjeet DIY-kynsilakkamarmorointiin, ehkä onnistut paremmin?

Tunkkipakkomielle ja hammasharjahamstraus - automatka Italiaan voi alkaa!

Mokasin hääpukuni kanssa – älä tee samoja virheitä kuin minä!

 Luuydinleipävirhe ja Tallinnan ”salainen helmi” – miksi en tiennyt siitä aiemmin!?

- 6 kiloa kuudessa viikossa, vessapaperirullajuhlat ovat vihdoin takanapäin!

Neljä hääkakkua ja yksin alttarille – 6 yksityiskohtaa häistämme Italiassa

Määmatka ja vakoojatason salakuljetus

Kihlaus Italiassa ja Laura Voutilaisen enkelikuoro

Kommentoi