Kuva: Shutterstock

Rakastatko valvomista? Tuore tutkimus osoittaa, että saatat kuolla aamuvirkkuja nuorempana

15.04.2018 20:15 - Emmi Moilanen

Tutkimuksesta selviää, että iltavirkut menehtyvät todennäköisemmin nuorempina ja kärsivät myös enemmän sairauksista kuin aamuihmiset.

CBS News -sivusto uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan yökukkujat ovat alttiimpia kuolemaan nuorempina kuin aamuvirkut. Tutkimuksessa selvisi, että varhaisemman kuoleman riski oli jopa kymmenen prosenttia korkeampi niillä henkilöillä, jotka rakastavat valvomista.

Tutkimuksessa seurattiin yli 400 000 henkilöä kuuden ja puolen vuoden ajan. Tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden ikähaarukka oli 38-73 vuotta.

- Tämä on terveysongelma, jota ei enää pidä ohittaa, toteaa tutkija Malcolm van Scantz ja lisää, että iltavirkkujen tulisi voida aloittaa työnsä myöhemmin ja venyttää työpäiväänsä iltaan.

- Iltavirkut yrittävät selvitä aamuvirkkujen rytmissä, joka saattaa aiheuttaa terveysongelmia, kertoo tutkija Kristen Knutson.

Iltavirkut kärsivät myös enemmän sairauksista

Tutkijakaksikko pyysi osallistuja määrittelemään ovatko he mielestään ehdottomasti aamuvirkkuja, jonkin verran enemmän aamu- kuin iltavirkkuja, jonkin verran enemmän ilta- kuin aamuihmisiä vai todellisia iltavirkkuja.

Tutkimuksessa kartoitettiin myös osallistujien paino, sosioekonominen tausta sekä se, ovatko he tupakoitsijoita.

Tutkimuksen aikana kuoli 10 500 henkilöä ja selvisi, että iltavirkkujen ryhmässä kuolemien riski oli kymmenen prosenttia korkeampi aamuvirkkuihin verrattuna. Iltavirkut kärsivät myös todennäköisemmin mielenterveysongelmista, diabeteksesta, vatsa- ja hengityselinongelmista sekä nukkuivat myös vähemmän kuin kahdeksan tuntia yössä.

Valvojien ryhmässä esiintyi enemmän myös tupakointia, alkoholin ja kahvin juontia sekä huumeiden käyttöä.

Sisäinen kello vaikuttavana tekijänä

Knutson arvelee, että varhaisemman kuoleman riski liittyy todennäköisesti henkilön sisäisen kellon ja yhteiskunnan asettamien vaatimusten rytmiin.

- Valvojilla on sisäinen kello, joka ei vain sovi yhteen ulkopuolisen ympäristön kanssa, hän selittää.

- Myös stressi, kehon rytmin kannalta väärään aikaan syöminen, riittämätön määrä liikuntaa, univaje, valvominen tai alkoholin käyttö voivat vaikuttaa asiaan, Knutson jatkaa.

Iltavirkkujen kohtalo ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan ole tuhoon tuomittu, vaan unirytmiä on mahdollista muuttaa. Tutkijoiden mukaan valvojien tulisi altistaa itsensä heti aamusta kirkkaalle valolle. Illalla puolestaan tulisi viettää aikaa vain hämärässä valaistuksessa ennen nukkumaanmenoa. Myös säännöllisestä unirytmistä kiinni pitäminen niin arkisin kuin viikonloppuinakin auttaa aikaisiin aamuherätyksiin sopeutumisessa.

Lue myös: Mitä tapahtuu, jos et nuku 17 tuntiin? Lääkäri kertoo pelottavat seuraukset

Lue myös: Haluatko tulla onnelliseksi? Tutkimus selvitti tarkan määrän kauan sinun tulisi nukkua

Lähde: CBS News

Kilpailut

Uusimmat