Mitä syödä ennen juoksulenkkiä ja mitä kannattaa ehdottomasti välttää? Asiantuntija vastaa

07.05.2014 13:15 - Minna Talstila

Jotta juokseminen olisi nautinnollisempaa ja helpompaa, on syytä muistaa ravita itsensä oikein.  

Juoksetpa sitten huvin vuoksi tai treenaat maratonia varten, on tärkeää ravita itsensä hyvin ennen lenkkiä. Tyhjällä vatsalla juokseminen voi nimittäin aiheuttaa vatsakramppeja, huimausta ja päänsärkyä.

Kaksi tuntia ennen lenkkiä:

Nauti 300- tai 400-kalorinen ateria, joka sisältää hiilihydraatteja, proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi täysjyväpasta juuston ja vihannesten kera. Toinen hyvä ateria taas voisi olla grillattu kana ja kvinoa. Sen sijaan kannattaa välttää runsaskuituisia vihanneksia, kuten parsakaalta, sipulia ja papuja sekä rasvaisia ruokia, kuten kermapohjaisia keittoja tai hampurilaisia.

Tunti ennen lenkkiä:

Nauti 150-kalorinen pikkupurtava, joka sisältää helposti sulavia hiilihydraatteja ja hieman proteiinia. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi banaani ja kourallinen pähkinöitä sekä pieni kulhollinen muroja.  Vältä ilmavaivoja aiheuttavia hedelmiä, kuten päärynät, omenat ja melonit.

15-30 minuuttia ennen lenkkiä:

Syö pieniä annoksia helposti sulavia hiilihydraatteja. Esimerkiksi banaani tai rusinat toimivat hyvin. Vältä isoja annoksia proteiinia ja hiilihydraatteja sekä kuituja. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi pastat, baagelit ja paistettu kana.

Syömisen lisäksi myös nesteytyksestä huolehtimen on tärkeää. Muista siis juoda 4-6 desiä vettä kahta tuntia ennen lenkkiä ja siemaile vielä noin 2 desiä vettä 15 minuuttia ennen juoksusuoritusta. 

 Lisää juoksuun liittyviä vinkkejä löydät täältä.

Lähde: PopSugar

Kilpailut

Uusimmat