Lomamatka ja painonpudotus - näin onnistuin yhdistämään ne!

09.04.2019 08:00 - Emilia Liinpää

Ah, ulkomaanmatka! Kaikkien painonpudottajien pahin painajainen, sillä ”lomalla pitää saada nauttia” ja ”on mahdotonta syödä terveellisesti”. Voiko nauttia ja pysyä ruodussa samaan aikaan?

Lähtiessämme tälle matkalle tiesimme, että meille tulee tiukat paikat eri maiden ruokalistojen kanssa (Italiaan ilman, että söisi pizzaa?? No way!!). Mietimme, miten voimme hyvillä mielin nauttia loman aikana herkullisista paikallisista ruoista, mutta pudottaa painoa tai edes pitää se samana reissun ajan.

Puoliso oli jopa sitä mieltä, että otamme oman puntarimme mukaan ja tarkkailemme sillä painoamme, mutta luojan kiitos se oli vitsi. Vai oliko? Ehkä puntari löytyy sieltä takakontista, tunkin vierestä. Oli miten oli, kolme päivää ennen lomamme loppumista majoituimme hotelliin, jonka kylpyhuoneen nurkassa nökötti ihan ehta vaaka.

Aluksi en uskaltanut astua sen päälle, sillä pelkäsin kaikista pahinta – juuri niitä paria lomakiloa, jota en olisi missään tapauksessa nyt tarvinnut. Voitte siis kuvitella sen korvia vihlovan ilonkiljahduksen (jonka koko Varsova varmasti kuuli), kun puntarin numerot osoittivat: -100 grammaa.

Kyllä, -100 grammaa 12 päivässä! Naurattaako määrä? Kuulostaako vähältä? Ehkä, mutta se on tässä tapauksessa valtavan paljon. Olemme istuneet autossa monia, monia tunteja, syöneet eri tavalla kuin kotona ja jopa herkutelleet. En voi muuta, kun sanoa, että suunnitelmamme onnistui täydellisesti ja nyt haluan listata onnistumisen tärkeimmät pointit teille:

Ennakoi, suunnittele:

Tiedän, niin tylsää kuin olla ja voi, mutta veimme sen astetta pidemmälle. Rakensimme Excel-taulukon, johon merkitsimme maat + ravintolat/ruokailutilaisuudet joissa haluamme ehdottomasti syödä jotain herkkua. Hullua tai ei, sinä päätät!

Ymmärrä, että herkkuja kyllä saa myöhemminkin

Varsinkin ulkomailla mennään paniikkiin, ja ajatellaan että ”jos en syö tätä nyt, en saa sitä koskaan, tämä kevätkäärylebanaanilettukahvi on harvinaisuus!!”. Toinen on myös hotelliaamiainen. Sitä pidetään niin pyhänä asiana, että lautasia pitää hakea ainakin kolme, sillä ”koskaan tämmöttistä en tule enää saamaan kun arki alkaa”. Kyllä saat, ihan varmasti saat. Aamiaisella yksi lautanen riittää ja siellä voi syödä ihan tylsiäkin asioita, kuten puuroa? Luonnonjogurttia?

Uskottele itsellesi, että hei, kyllä näitä tulee vielä elämässäsi eteen, älä huoli! FOMO-fiilis menee todella nopeasti ohi ja herkut unohtuvat alta aikayksikön. Tosin en lupaa, että kevätkäärylebanaanilettukahvia saa oikeastaan yhtään mistään.

Älä tissuttele jatkuvasti

Ai että, aurinko käristää nahkaa, allaspoika uittaa suvereenisti siiviläänsä altaassa ja margaritoja tuodaan kätten ulottuville niin paljon kun sielu sietää. Se on sitä ehtaa lomaa, eikö? Vai onko se sittenkään? Autolomalta oli helppo jättää alkoholi melkeinpä kokonaan pois (paria pitkän kaavan mukaan vedettävää illallista lukuunottamatta), mutta rantalomalla se voi olla vähän haastavampaa. Rohkaisen kuitenkin kaikkia normitissuttelijoita kokeilemaan uudenlaista lomaa ”säästämällä” lasilliset esim. illallista varten. Anyone? Yes? No?

Katso ravintoloiden listat etukäteen

Tätä kannattaa tehdä sekä kotona, että matkalla. Ravintolan ruokalistan voi usein löytää netistä ja sieltä voi katsoa etukäteen mitä aikoo tilata - näin teet järkeviä valintoja! Tosin itselleni entisessä elämässä kävi useasti niin, että kun oli aika tilata, vaihdoinkin lennosta aterian johonkin härrrrrrkullisempaan. Tee siitä haaste itsellesi, jos vain selviät tilaamisesta, loppuosa on lasten leikkiä!

Jätä yksi elementti pois – mutta ei pelkästään kaloreiden takia

Jos on välttämätöntä syödä usean ruokalajin illallinen, jätä yksi elementti pois (ehkä mielummin alkuruoka tai jälkiruoka, kun pääruoka…). Itse jätän aina jälkkärin pois. Vaikka kalorimäärällisesti se ei ole ehkä päätähuimaavaa, kysymys on enemmänkin ”because I can” -fiiliksestä. Eli kun tuntee, että hallitsee itse omat ruokavalintansa, siitä saa voimaa tehdä parempia päätöksiä muissa painonpudotukseen liittyvissä asioissa. Kokeile ja katso itse!

Pidä balanssi

Tässäkin toistan itseäni, mutta on hyvä muistaa, että jos on suunnitelmallinen, pystyy pitämään balanssin. Eli jos tiedän syöväni tänään pizzaa ravintolassa illalla, vedän muun päivän kevyemmin, simple AF. Kyllä te tämän tiedätte!

Entä se liikunta?

Kaupunkilomien hyvä puoli on askelmäärien kasvu normaaliin nähden, mutta rantalomalla sitä tulee usein löhöiltyä enemmän. Löhöilylomalla voisi kokeilla uusia lajeja, esim. joogaa, pilatesta, surffausta, seinäkiipeilyä, tai vaellusta. Jotain, mikä on uutta ja kiinnostavaa! Shoppailu on myös aina hyvä tapa pysyä liikkeessä. Yksi hyvä vaihtoehto on myös tsekata etukäteen, että hotellissa on kuntosali. Silloin sinne pitää tosin myös mennä.

Näillä eväillä lähdimme matkaan ja hyvä tuli, saimme juurikin nauttia niistä asioista, jotka olivat meille tärkeitä (pizzaa, schnitzelit, currywurstit, Michelin-ravintola, jne!), mutta jätimme pois ne turhat ja vähemmän tärkeät asiat. Nyt vielä muutama päivä lomaa ja sitten takaisin arkeen. Seuraavaksi pitäisi laittaa toinen vaihe silmään painonpudotuksessa: treeni mukaan!

Nauttikaa elämästä ja pitäkää balanssi, ihanaa viikkoa <3

 - E

Seuraa blogia Bloglovin'issa ja Instassa!

Lue myös:

Autolla Italiaan osa 1: saksalainen vessashokki ja meikäläisen väärät uskomukset

Hups, tästä tulikin katastrofi! Lue ohjeet DIY-kynsilakkamarmorointiin, ehkä onnistut paremmin?

Tunkkipakkomielle ja hammasharjahamstraus - automatka Italiaan voi alkaa!

Mokasin hääpukuni kanssa – älä tee samoja virheitä kuin minä!

 Luuydinleipävirhe ja Tallinnan ”salainen helmi” – miksi en tiennyt siitä aiemmin!?

- 6 kiloa kuudessa viikossa, vessapaperirullajuhlat ovat vihdoin takanapäin!

Neljä hääkakkua ja yksin alttarille – 6 yksityiskohtaa häistämme Italiassa

Määmatka ja vakoojatason salakuljetus

Kihlaus Italiassa ja Laura Voutilaisen enkelikuoro

Kommentoi